Bağlama (Saz) Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Bağlama (saz) satın alırken, ilk önce nereden alacağınıza, güvenilir olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Direk yapımcısındanmı yada herhangi bir satış mağazasındanmı alacaksınız, önce ona karar vermelisiniz.
Eğer direk birinci el satış mağazasından yada ustasından alacaksanız veya sipariş edecekseniz dikkat etmeniz gereken 10 önemli kural:
1: Ne kadar bir bütçe ayırdınız ve hangi kalitede uzun kolmu yada kısa kolmu bir enstrüman satın almak istiyorsunuz, önce ona karar vermiş olmalısınız.
2: Eğer nasıl bir saz alacağınızı bilmiyor yada saz konusunda herhangi bir tecrübeniz yok ise, kesinlikle saz çalmasını bilen veya sazdan anlayan birisi ile gidiniz. Yada sazın satıcısı veya imalatçısından, yapımında kullanılan ağaç vs. gibi bütün özelliklerini ve ne istediğinizi söyleyerek size yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz.
3: Sazın klavyesinin ve teknesinin sizin vücut ölcülerinize göre uygun olup olmadığına kesinlikle çok dikkat ediniz. Örnek; saz büyük bir tekne ve kalın bir sapa sahip, sizinde eliniz küçük parmaklarınız kısa ise, bu size göre uygun bir saz seçimi değildir. Kendinize uygun bir bağlamayı tercih ediniz.
4: Sazın yapımında kullanılmış olan ağaç, bugu gibi malzemelere dikkat ediniz. Çizilmişmi, kırıktı, yapıştırılmışmı vs. gibi herhangi bir sorunu varmı bakınız. Bunlar herkesin bakarak görebileceği özürler.
5: Sazın kendi ağacının rengi dışında herhangi başka bir renge boyanmış olup olmamasına bakınız, mutlaka bilgi alınız. Fazla boyanmış, verniklenmis sazlar tercihiniz olmasın. İleride boyalar giderek sorun oluşturabilirler.
6: Bütcenize göre birinci sınıf, ikinci sınıf veya öğrenci sazı olsun, kaliteli olmasına dikkat ediniz. Sazın kademeli olması tercihleriniz içerisinde olsun.
7: Sazın teknesi, sapı, kapağı, eşikleri ve burguları hepisi çok önemli. Almadan önce ayrı ayrı kontrol ediniz.
8: Tekne ile sap arasındaki dengeye bakınız. Teller perdelere çok yakınımı yada yüksekmi kontrol ediniz. Çok yüksek ise sert olacağı gibi tellerdeki geçgiler güçleşir, çok engin ise tellere çarpar cızırtılı sesler çıkartır. Orta olmalıdır, bunu ancak çalarak veya çaldırtarak anlayabilirsiniz.
9: Sazın sapının atık olup olmamasına dikkat ediniz. Bunu sazın teknesinin en alt hizasından yukarıya bakarak düzmü – eğikmi diye, yada sap ile teller arasındaki mesafenin çok aralıklı olmasından anlayabilirsiniz. Göğüs kapağının çökük olup olmamasına bakınız, bunu baktığınızda farkedebilisiniz.
10: Sazı mutlaka bir kaç dakika bir şeyler çalarak kontrol ediniz. En üstten en alt perdeye kadar bütün perdelere basarak test ediniz. Bazen tek bir perdede bile sorun olabiliyor. Unutmayınki hiç bir şey en mükemmeli değildir.
Not: Yukarıda bahsedilen sorunlar yok ise, saz kaliteli ve birde sesi güzelse o enstrüman güzeldir. Ancak; hiç bir şey ölümsüz değildir ve sorunsuz kullanma sınırı yoktur. Sazınız ne kadar kaliteli olursa olsun, en iyi ustalar tarafından imal edilmiş olsa da bile, kullandıkça ileride mutlaka sorunlar oluşacaktır. Paslandıkça tellerini değiştirterek, ezildiğinde perdelerini yenileterek, eşikler ve burgularda sorunlar oluştuğunda yenileterek veya her yıl düzenli bakımını yaptırtarak, ancak o zaman uzun ömürlü bir enstrümana sahip olabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN